Mila is een jonge, vrolijke meid. Net daarom zou je het niet meteen zeggen, maar ze zeult al een behoorlijk rugzakje met zich mee. Mila heeft het vroeger niet altijd gemakkelijk gehad thuis, daarom verblijft ze nu in een leefgroep. Eén weekend per maand gaat ze naar het gezin van Ellen en Pieter. Ook daar voelt ze zich helemaal thuis.


Ellen en Pieter hebben een dochter van zeven, Anne-Marie, én een drukke agenda. Toch wilden ze graag iets betekenen voor anderen. Toen Pieter een infosessie van De Wiekslag bijwoonde, werd hij geraakt door het verhaal van de kinderen. Heel wat kinderen verblijven in een leefgroep en hebben in de weekends geen mogelijkheid om terug naar huis te gaan. Dat bleef hangen bij Pieter en het triggerde hem om te helpen. Niet veel later vond de eerste ontmoeting met Mila plaats. “Die ging door in de leefgroep van Mila en verliep erg laagdrempelig. Anne-Marie, toen zes, was er ook bij. Dankzij haar spontaniteit werd de barrière kleiner en verliep alles best vlot.”


Na die eerste kennismaking ging Mila nog enkele zondagmiddagen naar haar nieuwe speelgezin. Toen iedereen aan elkaar gewend was, werden het al snel volle weekenden. Nu verblijft ze één weekend op drie in het gezin van Pieter en Ellen. “In het begin planden we de weekends vol met leuke activiteiten. Dat was natuurlijk fijn, maar op die manier kreeg Mila niet de kans om het normale gezinsleven bij ons te ervaren. Daar zijn we dus al snel vanaf gestapt,” vertelt Pieter. “De weekends verlopen nu een stuk rustiger: we doen leuke dingen, maar we brengen ook thuis tijd door voor de tv, gaan boodschappen doen of werken in de tuin. We zien dat Mila kan genieten van die rust en het feit dat niets moét. Mila is een aanvulling en een verrijking. Als we met vrienden of familie hebben afgesproken, gaat ze gewoon mee.”


“Het is ook een meerwaarde voor onze dochter. Zo leert Anne-Marie dat niets vanzelfsprekend is. Anne-Marie is enig kind en vindt het super dat ze in het weekend een speelkameraadje heeft. Ze spelen heel fijn samen,” vertelt Ellen. Mila vult aan: “Samen met het hele gezin naar de speeltuin gaan, vind ik het leukst. En als Pieter en Ellen ’s ochtends nog slapen, mogen we tv kijken. Dat vind ik ook heel leuk. En dat we mee mogen kiezen wat we eten!” Ellen lacht. Intussen zijn ze al vlot op elkaar ingespeeld ten huize Ellen en Pieter. “We merken dat Mila zich helemaal op haar gemak voelt bij ons. Dat zien we bijvoorbeeld aan hoe ze ‘s avonds languit in de zetel naar de tv kijkt of hoe ze bij ons binnen wandelt op vrijdag,” zegt Pieter. “Of wanneer ze de radio van zender verandert als we in de auto zitten. Dat deed ze in het begin niet,” vertelt Ellen. “Het zijn die kleine dingen die ons bevestigen dat we het goed doen en dat ze geniet van de momenten bij ons.”


Natuurlijk loopt niet altijd alles even vlot en zijn er ook wel eens moeilijke momenten geweest. “Dat was vooral in het begin. Soms merkten we aan het gedrag van Mila dat er iets was gebeurd, maar wisten we niet hoe we daar mee om moesten gaan. Met de hulp van de begeleiders van De Wiekslag hebben we samen met Mila uitgezocht hoe we het beste met die momenten kunnen omgaan. In ons geval is dat door het gesprek open te trekken en te vragen wat er scheelt. Op die manier wordt de olifant in de kamer aangepakt, weten we wat de oorzaak is van het humeur en kunnen we er rekening mee houden.”


Pieter en Ellen hebben ook nog wat goede raad voor toekomstige speelgezinnen. “Zonder het te zwaar te willen maken: het is geen evidentie. Je vangt iemand anders zijn kind op, en daar komen hoe dan ook heel wat emoties bij kijken. Denk er goed over na, want het is de bedoeling dat je een langdurig engagement aangaat. Je kan én mag een kind niet (opnieuw) teleurstellen. Maar ga het ook niet nodeloos overdenken. Zie het als een mooie, waardevolle aanvulling voor je gezin. Jullie leven draait gewoon door, maar het leven van het kind dat je opvangt krijgt hierdoor wel een ongelofelijke boost. Voor hen is dit echt een grote meerwaarde.”


We zijn altijd op zoek naar nieuwe speel- of chillgezinnen. Als je ervoor kiest om speelgezin te worden voor een kind of jongere uit een leefgroep, krijg je begeleiding vanuit de Wiekslag. Op die manier maak je deel uit van een sterk team waar je altijd op kan terugvallen. Wil jij net zoals Ellen en Pieter af en toe een kind uit een leefgroep opvangen in jouw gezin? Dat kan!  Stuur een mailtje naar  lindsay.vanrijt@dewiekslag.be en zij neemt contact op met jou zodat jullie samen de mogelijkheden kunnen verkennen